24 juuni 2012

41. jooks ümber Harku järve


Aeg: 17.06.2012 (laupäev)
Koht: Harku järv, Haabersti, Tallinn
Ilm: Klaar, päikesepaisteline, õhk ca 24°C
Rada: 6,4 km piki teid ja radu ümber Harku järve


Olles tagasihoidliku treenituse tõttu vahele jätnud Järvejooksude avaetapi jooksu ümber Viljandi järve (põhimõtteliselt jäi erinevalt põhjustel vahele kogu talvehooaeg), otsustasin kaasa teha traditsioonilisel tiirul ümber Harku järve kuivõrd selle toimumisajaks, suve hakul, jõuab ikka veidi jooksukilomeetreid koguda ja mingigi vorm saavutada.

Kui viimaste aastate jooksul meelehärmi ja vaevusi põhjustanud achilkad kevadel enam-vähem (ilma suuremate vaevusteta) joosta ja treenida on laskunud, lõi vana häda kõige teravamalt seekord taas välja. Tegelikult pinge ja valulikus neis ja säärtes andis tunda juba stardi eel, aga peale starti, mida alustasin numbriga 784 II-st, ehk üldisest stardigrupist. Juba kuskil 400 meetri peal, maantee peale jõudes, lõi parema sääremarja keskele selline valu nagu oleks korraliku puuka saanud. Võttis sammu töntsiks, et mitte öelda suisa lonkama. Korraks käis peast läbi ka katkestamise mõte. Starti tagasi jalutada poleks olnud ju ka kuigi pikk maa kui samas sisuliselt terve distants läbida, veel ees. Jätkasin aga sellegipoolest valu kiuste liikumist, püüdes parema jala säärelihast võimalikult vähe koormata ning seda aeg-ajalt raputusega lõdvestades.
Vastupidiselt jalgade seisukorrale lubas aga üldfüüsiline seis tugevamat ponnistust. Nii juhtuski, et ma praktiliselt terve distantsi vältel vaikselt ettepoole liikusin ja oma kohta parandasin. Samas muidugi oli ka neid, kes tagant tulles kandu näitasid. Seekord aga ise üsna tagant startinuna neid väga palju polnud.

Püüdsin kõigele vaatamata joosta võimaluste ja suutlikkuse piiril jälgides ikkagi, et pilli lõhki ei ajaks. Seda kuidas üle pingutades või tervislikku seisundit mitte järgides võib n-ö pilli lõhi ajada, võisid osalejad täheldada umbes pool kilomeetrit enne finišit, kus üks noormees oli end oimetuks jooksunud ning sõudebaasi juures pikali oli. Õnneks oli seal juba ka inimesi, kes teda aidata püüdsid ja turgutasid. Igatahes selline vaatepilt peaks manitsema igaüht oma seisundit kriitilisemalt hindama.

Lõpetasin ajaga tsipa alla 29 minuti ning 225. kohaga. Seejuures suutsin veel oma haige jalaga finišisirgel edestada ka üht konkurenti kellele vahetult enne selle algust järele jõudsin. Võimalik, et talle mõjus demoraliseerivalt minu suht värske häälega öeldud repliik, et „pane nüüd!“ või „spurt algab!“ vms.

Kokkuvõttes minu Harku järve jooksude kehvim tulemus, aga hea meel, et jooksu ikkagi ära tegin. Samas jällegi pettumus sellest, et taas kehalised hädad pärssivate faktoritena välja lõid. Peale jooksu ei tekkinud tavapärast mõnusat enesetunnet ja tunnet enese realiseerimisest.

Trass oli ikka samasugnune nagu viimaste aastate jooksul – stardiosa liivasel ja rohusel järve ranna alal, siis asfaldiosa kuni järve põhjakaldani. Sealt edasi pisut kruusateid, siis taas tiba asfalti ning kirde kalda tagasituleku osa rohumaal kitsas maastikurada koos väikese kraaviületuspurdega. Alates sõudbaasist taas väike (u 300 m pikkune) lõik asfalti ning siis järve lõunakalda liivane ca 200 meetrit finišini.
Tegelikult, kui täpne olla, siis selle aastase trassi väike eripära võrreldes varasemate aastatega seisnes selles, et raja tagasituleku kitsa osa algusosas tuli jooksjatel läbida kellegi aia ja väravatega piiratud hoov ehk eramaa. Omanik oli selleks aupaklikult oma värvavad avanud. Sisuliselt on selline praktika aga murettekitav. Seadusega kehtestatud piirangud ja keelualad ehitiste rajamisel veekogude äärde ning rannal liikujate vaba juurde- ja läbipääsu tagamine (n Looduskaitseseadus § 36) näivad kehtivat vaid ullikestele ehk seaduskuulekatele kodanikele. Omavalituses peaks selliste asjadega ju ometigi kursis olema ja tegema kõik endast oleneva kogukonna õiguste kaitseks ning seaduse täitmise tagamiseks.

Peale jooksu, eriti sellise palva ilma juures (vist isegi selle kevad-suve soojem päev) oli igati omal kohal Tabasalu Spordikeskuse saun ja ujula, mida jooksul osalejad vaid paari euro eest nautida said.


Minu ümber Harku järve jooksude tulemused:

  • 2007 a, koht: 196., aeg: 27.28
  • 2008 a, koht: 180., aeg: 26.55
  • 2009 a, koht: 149., aeg: 26.04
  • 2010 a, koht: 179., aeg: 27.00
  • 2012 a, koht: 225., aeg: 28.50


Tulemused:



Uudised:



Pildid:



Klipid:



Teles:


Kommentaare ei ole: