kolmapäev, 12. veebruar 2020

Juba sel neljapäeval Eesti Laul 2020

Kummaline, et kirjutan taas muusikast. Justkui teaks sellest jõle palju, oleks audiofiil või midagi. Ilmselt on see seotud mugavusega, sest kuigi on mitmeid palju akuutsemaid ja põnevamaid teemasid mille osas mõttelõnga harutada, siis soovimata seda teha pealiskaudselt, lähen lihtsama vastupanud teed, ehk tähendan oma mõtteid sootuks triviaalsemal teemal milleks on muusika. Aga parem kirjutada kasvõi mitte-esimese järgu teemadel kui üldse mitte kirjutada kuivõrd oma mõtete kirjapanek on kokkuvõttes positiivne intellektuaalne pingutus.

Mitte, et mulle Eestit Eurovisioonil esindava laulu käekäik jõledalt korda läheks, aga kuidagi on kujunenud nii, et ilma välise sunnita hoian kõrva peal Eesti Laulu konkursi lugudel ning kujundan oma eelistuse. Natuke nagu sportlik hasart.

Natuke heietusi siis selle (2020) aasta Eesti Laulu võistluslugude osas.
Siinkohal huvitav tähelepanek lugude kuulamise ja mulje tekkimise osas - mõnel aastal tekib kohe tunne, et oi-oi-oi, sel korral on ikka päris mitu väga kõva lugu ning ei teagi milline neist võiks võita. Teisel aastal, nagu ka tänavune, kuulad lood ära ja tekib tunne, et sel korral justkui polegi üle kahe-kolme loo võtta. Siis kuulad veel korra... ning veel korra... ning vaikselt hakkab tekkima tunne, et asi polegi nii vilets - et tegelikult on häid lugusid ikkagi päris mitu ja lood keskmisel kõvemad kui aasta tagasi.

Olles kõik lood vähemalt 2, aga enda jaoks meeldivaimad ka 4 ja ehk enamgi korda läbi kuulanud, mõningad mõtted ja tähelepanekud lugude kohta.
Püüdsin oma selle aastased lemmikud veidi ka pingeritta seada. Olenevalt eelvoorude ja finaali etteastetest, pole minu jaoks suurt vahet kas Eurovisioonile pääseb nimekirja 1. või 2. või hoopis 3.  lugu.

1. Beautiful Lie - Jaagup TuiskLäbitunnetatud, ilus-valus, hingestatud pala. Stiililt ja vokaalilt meenutab miski varasema aasta Mick Pedaja esitust. Sümpaatne lugu, paistab, et ka väljaspool Eestit favoriidiks peetav.

2. Right Time - Inga. Juba eelmise aasta Eesti Laulu kroonimata hitt-solist. Värkse, kaasahaarav, sümpaatne, lihtsa meloodiaga lugu.

3. Write About Me - Anett x Fredi. Väga mitte-Eurovisioonlik lugu. Samas lugu, mida kuulaksin (ja suure tõenäosusega hakkangi tegema) suurima heameelga väljaspool igasugust võistlusmomenti - sümpaatne, rahulikult voogav sentimentaalne jazzilik.

4. Without a Reason - Little Mess. Voogav, värske, hästi kokkukõlav moodsa kõlapildiga tantsu-(jooksu)lugu.


Järgnevalt mitte otsesed lemmikud, aga kindlasti märkimisväärsed tublid tegijad ja tugevad lood.

Üks Kord Veel - Traffic. Bändile iseloomulikult kvaliteetne, hoogne ja positiivne jalga tatsutav lugu.

Videomäng - Renate. Ehk veidi naivistliku retrospetiivse sisuga hoogne ja rütmiline, loo sõnumi ajastule kohane kegemakaaluline tümakalugu.

Only Dream - Inger. Supermusikaalne, omanäolise stiili, kõlapildi ja hääletämbriga muusik. Lugu talle iseloomulik sentimentaalne-meloodiline jutustustus.

Unistustes - Mariliis Jõgeva. Moodsa kõlapildiga, samas tiba klisseelik eesti keelne poplugu.

I'm Sorry. I Messed Up - Uudo Sepp. Kui koomiline too poiss ka mõningate nn uudislugude valguses ei paista, siis tuleb tunnistada, et laulda ta mõistab. Melahoolne ja lüüriline südamevalulugu. Kõlab hästi, aga siiski ei midagi erakordset.

By My Side - Stefan. Tüüpiline eurolaulu šablooniga lüüriline südamekarje. Selline laul, kus on oht tugevama vokaaliga kohtades üle huilata.

Mis veel? Siit-sealt on jäänud silma-kõrva, et üheks favoriidiks peetakse ka Uku Suvistet looga What Love Is. Minu hinnangul tugev ja kvaliteetne esitus, aga loona mõjub paraku tüüpilise lüürilise eurolauluna. Seega, ei eristu.

Kindlasti on ka kõik ülejäänud tublid, paraku minu lemmikute hulka need lood ei kuulu, mistap neid ka ei kommentaari.

Ehk saab siis näha ja kuulda. :)

Kommentaare ei ole: