teisipäev, 12. mai 2020

Nõuanded mootorratturile tagumikus sõitmise probleemiga toimetulekuks

Arvestades motohooaja algamisega, vaatamata jahedale kevadele, teen postituse kuskilt loetud ja kõrvataha pandud nõuannete baasil selle kohta, kuidas tulle toime sinu taga liiga lähedal sõitva autojuhiga.

1. Kontrolli oma sõidukiirust - st. kas see ei ole üldisest liiklusvoost väiksem. Kui nii, siis tõsta kiirus üldise liiklusvooga samaks. Kui kiirem sõit aga valmistab ebamugavust/ei tunne end kindlalt, vali võimalusel alternatiivne rahulikuma liiklusega teekond.

2. Lase sabassõitja mööda! Lülita aegsasti sisse suunatuli ja tõmba tee serva. Kui vaja, vähenda ka veidi kiirust - aga tee seda sujuvalt. Vähegi normaalne kiirustaja peaks selle võimaluse ära kasutama ja sinust mööduma. Nüüd saad jätkata oma teekonda sulle sobiva kiirusega.

3. Kui tagumikus sõitmise põhjustab üldine tihe liiklusvoog, hoidu ise ees sõitval sõidukil liiga lähedal sõitmist. Aeglusta ühtlaselt ja lase eessõitjaga mõõdukas-mõistlik vahe sisse andmaks endale ja sinu tagamikus sõitjale regeerimisdistants. Vajadusel saad siis sujuvamalt pidurdada vältimaks tagant otsasõitu tagumikussõitja poolt.

4. Anna oma kavatustest aegsasti märku! Vilguta paar-kolm korda pidurituld ilma liikumiskiirust muutmata. Näiteks kuni piduri haardumiseni jalgpidurit kasutades. See peaks andma tagasõitjale piisava hoiatuse pikivahe suurendamise vajadusest.  Manöövritest teavitamiseks lülita suund sisse vähemalt 3 sekundit enne manöövri alustamist nagu Liiklusseadus ette näeb. Ja ära piirdu vaid ühe suunatulede vilgutusega!

5. Positsioneeri end teel nii, et sa ise näed mis eespool toimub ning tagasõitja saaks vajadusel sulle otsasõitu vältida. Tavaliselt siis sõiduraja paremas või vasakpoolses servas. Foori taga või tee andmiseks peatumiseks vähenda kiirust sujuvalt ning jälgi ka peeglist, et tagasõitja on liikumiskiiruse muutust märganud.

6. Säilita närvi! See on ehk kõige kriitilisem omadus. Ehkki mölakad juhid võivad su proovile panna, ära lase sellel enda tervist ja elu ohtu seada.

Turvalist ja mõnusat liiklemist! 

Kommentaare ei ole: