26 märts 2019

Asendamatu rakendus Eestis sõitmisel

Planeeritud sõitu? Sa võid teada oma planeeritava sõidu trassi peast, aga see ei pruugi olla piisav. Ilmselt enamikul meist on oluline teatud ajaks sihtkohta jõuda, ehk teisipidi, teada, mis ajal peaks liikuma hakkama, et kasvõi ligilähedaselt soovitud ajaks pärale jõuda. Trassivalikut ja sõiduks kuluvat aega aitavad planeerida mitmed kaardi- ja liiklusrakendused alates Google Maps’ist ja Waze’ist, mis näitavad ka teelõikude liiklustihedust (liiklejate mobiilidest servisse koonduv info) ja kasutajate sisestatud infot takistustest ja ohtudest (Waze).
Ehk sõidu planeerimiseks on oluline teada võimalikest takistustest ja probleemidest teel.

Eesti piires on väga heaks sõidu planeerijaks Maanteeameti hallatav Tark Tee, mis koondab kõikvõimalikku liiklust puudutavat infot nagu teetööd, teetöödeks suletud lõigud, ümbersõidud, kiiruse piirangud, suurendatud piirkiirusega lõigud, operatiivne teeolude info (sh teekatte temperatuur ja olud, mida ilmestavad regulaarselt uuendatud pildid teedest), operatiivinfo liiklusõnnetustest ja muude ajutiste liiklustakistuste kohta, aga ka liiklustihedus ning ka näiteks Waze kasutajate info nagu viited löökaukude kohta. Erinevat liiki infot saab kihtidena mugavalt sisse-välja lülitada.
Hardcore teedehuvilised saavad lisaks vaadata Teeregistrist pärinevat infot nagu riigiteed, kilomeetripunktid, sillad, jalgratta- ja kõnniteed jms.
Lisaks saab eraldi tab’is alg- ja sihtpunkti sisestamisega genereerida teekonna, mis kuvab, nagu Google Maps’ki, teekonna pikkuse, sõidule kuluva aja ning kogu liikumise legendi. Seejuures saab valida trassi, lähtuvalt, kas tegemist on sõidu- või veoautoga (ilmselt välistakse veoauto puhul pehmemad ja kitsamad teed, mittepiisava kandevõimega sillad jms). Vaatamata sellele saab valida, kas teekond koosneks ainult kõvakattega teedest. Kaardi vaates saab väga mugavalt ülevaate teekonnale jäävatest piirangutest, takistustest, teeoludest ja liiklustihedusest ja paljust muust olulisest.

Paraku paisab rakendus olema vaid veebipõhine. Android veebipoest ei õnnestunud mul mobiilirakendust leida. Loodetavasti on see siiski tulekul.

Kommentaare ei ole: